Franktalens.nl

HiFi, Outdoor, Ham-radio and PC-Related

PACC 2016

Tags: , , ,

hamradio

 In het weekend van 13 en 14 februari 2016 heb ik meegedaan aan de PACC-contest. Zoals altijd doe ik mee met een soort velddag-achtige insteek, mijn antennes zet ik kort van tevoren op. Ook zijn mijn antennes betrekkelijk eenvoudig: Enkelvoudige draadantennes. Ook het zendvermogen is gering: 5 Watt output power en soms zelfs minder. In 2014 heb ik de derde plaats behaald in deze categorie en 2016 kan voor mij een jaar worden waarin ik de score van toen kan evenaren.

Ik mocht gebruik maken van een klein buitenverblijf van kenissen aan de rand van mijn woonplaats Gorredijk. In de tuin mocht ik naar hartelust antennes ophangen en dat heb ik de vrijdag voor de contest gedaan. Ik koos voor exact dezelfde antennes als vorig jaar. Door problemen met coax van de 80 meter dipool heb ik daar toen niet geweldig gescoord. Nu wou ik met nieuwe materialen onderzoeken of de resultaten beter waren.
Voor 40 meter en de banden erboven gebruikte ik een delta-loop die ik kon voeden met open-lijn. Deze antenne zou ik ook proberen te tunen naar 160 meter, wetende dat het rendement daar gering zou zijn.Aan het einde van de vrijdag kwam mijn partner Wiepkje met onze kinderen Tim en Isaac op visite om gezamelijk een warme maaltijd te nemen. De kinderen kregen uitgelegd dat ik dat weekend met mijn hobby bezig zou zijn en dat ik zou slapen in dit buitenverblijf. Ze waren vooral geïnteresseerd in de computers en de headset waaruit nu al de geluiden van een rumoerige 40 meterband te horen waren. Op het menu stond pasta. Zo te zien smaakte het goed


Toen de rest van het gezin weer vertrokken was begon ik met het verdere inrichten van het station. De symmetrische antennetuner kreeg een plaatsje binnen, aan het kleine keukenblok zodat ik vanaf mijn werkpositie de delta-loop kon afstemmen op een andere frequentie. De 80 meter dipool was resonant en paste het best aan rond de 3720 kHz +/- 50 kHz.  Voor het CW gedeelte (morse) kon ik de ingebouwde antennetuner van de K2 gebruiken.

Behalve de Elecraft K2 transceiver gebruikte ik één notebook om te loggen en telegrafie (CW) te decoderen en een andere notebook met FiFi-SDR als panadapter. Verder een Daiwa CN-410 swr/powermeter met homebrew S-match met voor de openlijn en wat kippenladder. Uiteraard ging er coax naar de dipool voor 80 meter: een stuk van 35 meter Ecoflex 10+. De hoogte van de dipool was ongeveer 6 meter boven de grond en de tophoogte van de Delta-loop was ongeveer 8 meter boven de grond. De punt van de Delta-loop was beneden, de aanluiting van de feeder op de zijkant op een hoogte van 6 meter

De uurtjes voor de start van de contest (start is 13:00u. Nederlandse tijd) kon ik even rustig aan doen dus ik heb op mijn gemak gegeten en koffie gedronken. Voor de gelegenheid had ik mijn espressomachine van thuis meegenomen. Dus koffie met de smaak van thuis, maar dan op (contest-)locatie: Heel erg comfortabel! Ook goed gekeken naar de condities op 10 meter die op dat moment open was. Ik was in eerste instantie van plan te starten op 15meter of 20 meter maar ik besloot na een tijdje het computerscherm bestudeerd te hebben dat ik maar moest starten op 10 meter!


Al-met-al vond ik de resultaten in de eerste uren van de contest tamelijk tegenvallen; Ik moest vrij veel moeite  doen om gehoord te worden in phone. In telegrafie  moest ik eerst even “een beetje  er in komen”. Ik heb vrij veel tijd besteed aan het beslist willen werken van bepaalde stations hoewel ik bj nader inzien wellicht beter eerst andere stations had kunnen proberen. Totaan de schemer bleef mijn score achter ten opzichte van de resultaten een jaar geleden.

Maar met de bandwissel naar 40 en 80 meter zag ik de achterstand snel kleiner worden..  ik ging het niveau van vorig jaar voorbij en lag op een gegeven moment voor in aantallen verbindingen maar ook in de verscheidenheid van de gewerkte landen (de multipliers). Dat stemde me gerust!

Kort heb ik het station verlaten voor een korte avondsnack. Ook had ik gemerkt dat ik niet voldoende koffiemaling meegenomen had van thuis dus ik besloot dat nog even aan te vullen.
Tijdens deze korte afwezigheid vond er in onze regio een stroomuitval plaats. Ik weet niet hoe groot het getroffen gebied was maar in ieder geval was geheel Gorredijk zeker een minuut of twee spanningsloos. Ik zag al mensen met schijnsels van hun mobieljtes en zaklampjes zoeken in de meterkast maar ik had gauw door dat het een grotere storing betrof. Mijn apparatuur kon gewoon doorwerken omdat ik op accu’s werkte. Uiteraard had ik  gedurende de storing en kort daarna geen internetverbinding meer en dus kort geen dx-cluster.


Toen ik terug was in de radiohut kon ik gewoon verder gaan waar ik gebleven was en heb nog wat leuke uurtjes beleefd op 80 meter en zelfs op 160 meter.
Met moeite kon ik de delta-loop tunen naar 160 meter en omdat ik te zwak was in phone besloot ik gauw wat telegrafie-verbindingen te maken. Het was erg leuk om -doordat ik in telegrafie werkte- collega-amateurs te treffen die ik doorgaans nooit tegenkom omdat ìk doorgaans in phone zit en zíj in cw.
Het liep mooi door er kon telkens een rijtje nieuwe stations bereiken door een band langs te draaien totdat ik merkte dat de spoeling steeds dunner en dunner werd. Tijd voor nachtrust?  Ja dus!

Ik had de wekker gezet op zes uur, een uurtje voordat het licht zou worden. Ik had bijna vier uurtjes slaap kunnen pakken en na wat opfrissen en wat vitaminesapjes weer helemaal paraat. De score werkte ook bemoedingend want ik zag dat ik mijn eigen gezette doel voorbij zou gaan..  Dus hoeveel extra verbindingen zou ik de komende uren nog kunnen maken?   Het werd  een geschakel van band-naar-band om zo de nog niet gewerkte stations alsnog te kunnen loggen. Het DX-cluster gaf informatie over de aanwezige stations om de verschillende banden en de panadapter was een handig hulpmiddel om nieuwe stations mee op te merken.

In de laatste 2 uren was er een gezellig aanbod van vooral Duitse en Nederlandse zendamateurs op 80 en 40 meter. Met mijn configuratie kon ik snel tussen deze 2 banden schakelen. De laatste tien minuutjes trok ik met vertrouwen in een goede afloop een biertje open en genoot van het laatste moment van de contest. De laatste paar seconden geloofde ik het wel en hoorde ik aan hoe sommige stations ongehinderd en enthousiast doorgingen met het loggen van stations buiten de tijd…  Het zat er op, het was voorbij.  De S-meter zakte terug naar een rustiger niveau en het werd stiller op de band.


Nog kort even nagenoten van het gebeuren bestudeerde ik het verloop van mijn score en verstuurde wat berichtjes. Ondanks dat het inmiddels regende zou ik wel naar buiten gaan om de antennes e.d. af te breken en op te ruimen. Waar de opbouw van het geheel me een dag heeft gekost, nam het afbreken en opruimen slechts drie uren in beslag.

Thuis kon ik beginnen met het versturen van het log en het opbergen van de gebruikte apparatuur. Ik ben benieuwd naar de resultaten van anderen.  De uitslag wordt bekend gemaakt omstreeks mei of juni 2016 dus dat is nog even afwachten! Met 251 verbindingen en 80 multipliers is dit in ieder geval mijn beste QRP-deelname geweest tot nu toe!

Ik heb dit keer extra plezier beleefd aan het maken van CW verbindingen, alhoewel ik vond dat dat op de lagere banden gemakkelijker ging dan op de hogere banden. Ik had verwacht dat ik daar verbindingen zou  maken met landen die me in phone niet lukten. Ik denk dat dat komt door de “ongevoeligheid” van de decodeersoftware die het ontvangen morse signaal omzet naar tekst. Daarnaast neemt de zonne-activiteit af en dat is ten gunste van de lagere frequenties. Dat blijft me motiveren om CW op gehoor te kunnen vertalen.

Komend jaar weer fanatiek door blijven oefenen dus!

Tags: , , ,

2 Responses to “PACC 2016”


 1. Bas PE4BAS
  on Feb 18th, 2016
  @ 22:04

  Geweldig Frank, wat een prachtig verslag. Je hebt er meer aandacht aan besteed dan ik. Leuke foto’s erbij. Had wel wat meer van de antenne’s willen zien. Leuk dat je gezin er ook even bij komt en dat je ze alles laat zien. Al eens zitten denken aan kidsday? Je hebt een prachtige score. Zo een beetje dezelfde landen gewerkt als ik zo te zien. Alleen had ik Canada niet. Zelf ben ik niet zo erg aan het landen zoeken geweest. Ik draaide meer over de band en pakte wat ik pakken kon. Heb “spot S&P” aangezet in N1MM+. Ik wist dat jij dat ook gedaan had. Dus ik volgde af en toe jou via DXheat. Als jij het kon werken kon ik het ook was de gedachte. Ik zie dat je vooral moeite had met 10m. Daar had ik als voordeel de HB9CV. Een kleine antenne met veel capaciteit. Misschien iets voor jou? Mijn HB9CV ontwerp is onconventioneel. Maar heb hem zo gemaakt dat hij evt. ook makkelijk te transporteren is. Enige nadeel is wel dat hij draaibaar opgesteld moet worden. Wat betreft CW, ja daar heb ik ook moeite mee. Deed het op zelfde manier. Het werkt, maar op je gehoor zal stukken beter gaan. Maar oefenen met daarnaast een baan en gezin valt niet mee. Ben benieuwd naar je plaats in de QRP sectie. Ik vermoed dat jij op plaats 2 komt en ik op 3. Dit vanwege mijn logfouten….overigens heb ik mijn uren nog niet bekeken. Zijn er wel minder dan jij hebt meegedaan. 73, Bas


 2. Frank Talens
  on Feb 19th, 2016
  @ 11:50

  Tja daar zeg je wat Bas, een HB9CV geeft heel wat meer firepower op 10 meter dan mijn loop. Da’s een mogelijke verklaring voor jouw betere score op die band. Wel knap trouwens dat je met minder uren inzet toch een verkelijkbare score hebt neergezet. (Bas heeft namelijk 245 verbindingen gemaakt bij 84 multipliers, Chapeau voor zijn QRP station, check Bas PACC2016 Review ). Ik zal kijken of ik alsnog een bruikbaar fotootje kan vinden van mijn antenne(s). Tja een draadje is moeilijk zichtbaar, zeker op een foto.
  In elk geval succes! Want misschien dat we met onze deelname leuk hebben gescoord in het Nederlandse klassement. Kidsday sla ik over want om Dick Harms te citeren: “Elke dag Kidsday!” (Als gevolg van regels die enkele jaren geleden gewijzigd zijn mag nu iedereen onder direct toezicht van een zendamateur in Nederland uitkomen op amateurbanden, onder voorwaarden)

Leave a Reply

© 2009 Franktalens.nl. All Rights Reserved.

This blog is powered by Wordpress and Magatheme by Bryan Helmig.